Welke bodems kan je gebruiken voor je wietplant?

bodem-voor-je-wietplant

Je kan je plant laten groeien op verschillende bodems

Op welke grond laat jij je plant groeien?

Er zijn verschillende soorten bodemgrond en manieren om te kweken. Zo kan je kiezen voor: Coco, Aarde, coco en aarde gemengd of op een hydrocultuur.

– Coco

Coco is een zeer luchtige bodem en laat water goed door. Je ziet wanneer Coco water nodig heeft, de Coco is dan ligt van kleur en overtollig water wordt makkelijk afgevoerd, dit in tegenstelling tot aarde.
Coco is een hele goede bodem voor de beginnende kweker die een goede vervanger voor aarde is. Er kunnen wel kleine vliegjes op afkomen. Sommige vliegjes leggen hun eitjes in de bladeren en tast de plant aan. Om de vliegjes tegen te gaan hang een vliegstrip op om ze te vangen, dit werkt erg effectief.

  • Voordelen: Laat water goed door, luchtig, geen ongedierte en bijvoeding kan beter opgenomen worden, biologisch, grotere opbrengst.
  • Nadelen: minder volle smaak dan aarde, minder kleur

– Aarde

Voor de fijnproevers onder ons:”Niets overtreft aarde!” Smaak, kleur, aarde is het allerbeste voor de plant op elk gebied. Toch kan aarde snel dichtslibben, dit is een veel voorkomend probleem. Voeg voor een betere waterafvoer hydrokorrels toe. Om ongedierte tegen te gaan kan je als voorzorg roofwantsen/lieveheersbeestjes/ of een andere natuurlijke roofdier van de ongedierte bij je plant uitlaten.

  • Voordelen: vollere smaak, veel kleur, geen bijvoeding nodig, goedkoop.
  • Nadelen: Kan snel dichtslibben, ongedierte.

– Aarde & Coco gemengd

Ook kan je aarde met coco mengen of gemengd aanschaffen, deze bodemgrond heeft een betere doorstroming dan alleen aarde en geeft de plant de voordelen van aarde met betrekking op de smaak en kleur.

  • Voordelen: Betere doorstroming van water dan aarde alleen, goede smaak en kleur.
  • Nadelen: Ongedierte maar minder dan aarde alleen.

– Hydrocultuur (water)

Een manier van hydrocultuur is in een laagje water, maar op steenwol kweken is het goedkoopste en meest voorkomende manier van een hydrocultuur. Bij een hydrocultuur is het gebruik van een synthetische bijvoeding gebruikelijk, dit omdat een synthetische bijvoeding de optimale samenstelling stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) heeft. Dit kan ook gemengd met biologische bijvoeding. Hydrocultuur is voor de gevorderde kweker, dit omdat de waardes snel kunnen variëren wat stress bij de plant veroorzaakt.

  • Voordelen: Kan niet dichtslibben, heel precieze voedingswaarde meting, meer opbrengst, groeit het snelste & grootste toppen
  • Nadelen: Veel mindere smaak & kleur dan de andere methodes. Waardes moet vaak gecontroleerd worden en nauwlettend op peil gehouden worden, enige kennis is hiervoor van belang.

Kweek je liever buiten? Dan is het ook mogelijk om op Coco te kweken, maak een kuil en vul dit met Coco, aarde of steenwol.

Als je buiten in je tuin een mooie wietplant wilt laten groeien dan zou ik wel de grond vervangen. graaf een klein stukje uit.

Dit kan een gat zijn van 10 tot 50 liter.

kuil-graven-voor-buiten-wietplant

Bekijk ook onze wiet kweek tips & tricks:

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

landelijk wietexperiment

Landelijk wietexperiment

Landelijk wietexperiment Het kabinet heeft besloten dat de aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen start op 15 december 2023.  Amsterdam

alles over Wiet en Hasj