Welk soort licht ga je gebruiken voor je wietplanten

welk-light-gebruiken-voor-wietplanten

Er zijn verschillende soorten lichtbronnen welke je kan gebruiken voor jouw wietteelt, natuurlijk licht ofwel de zon, ledlampen en/of gloeilampen. Met het aantal lichturen (,hierbij is autoflower een uitzondering op de regel,) kun je de groei en bloeitijd van je wietplant beïnvloeden:

 • Benodigde lichturen groei: 16 uur
  (8 uur donker)
  De plant groeit in het licht, daarom veel lichturen in de groeifase nodig.
 • Benodigde lichturen bloei: 12 uur
  (12 uur donker)
  Wil je dat je plant toppen gaat vormen? Zorg ervoor dat je plant 12 uur in volledige duisternis staat, in het donker maakt de cannabisplant de toppen aan. Autoflower gaat vanzelf de toppen aanmaken. Dit kan je niet bevorderen door het aantal lichturen te verminderen. De groei van een autoflower kan wel lichtelijk beïnvloed worden door te weinig lichturen. Elke strain/plant is uniek en heeft zijn eigen optimale lichturen cyclus. Sommigen kiezen er zelfs voor 24/7 licht bij hun auto flower! Speel met het aantal lichturen per teelt en zie welke het beste aansluit op jouw teelt.
 • Natuurlijk/zon

Niets is zo sterk en heeft de brede diversiteit van de kleursamenstelling dan zonlicht. Rood-, ver rood-, blauw- en groen licht wat erg goed is voor de ontwikkeling van de plant. Dit licht en de werking van de kleurensamenstelling is niet te evenaren met kunstlicht. Toch zijn er ook nadelen. Het zonlicht is niet constant en het aantal lichturen is seizoensgebonden. Als je plant achter het raam staat kunnen de bladeren verbranden.

 • Voordelen: Onevenaarbaar sterk licht
 • Nadelen: Niet constante en optimale aantal zon-uren en seizoen afhankelijk. Niet stabiel, er zijn zonnige en bewolkte dagen. Kans dat de bladeren verbranden als je plant achter een raam staat.
 • Ledlamp

De technologie van de LED gaat steeds meer vooruit. Er zijn steeds meer en goede LED groeilampen verkrijgbaar, al is de aanschaf een stuk duurder in aanschaf dan de gloeilamp. Ook hebben ze steeds vaker meerdere lichtstanden voor de groei- en bloeitijd en kun je de lichturen instellen op jouw gewenste uren.

 • Voordelen: Constant en optimaal licht, meerdere licht/hoogte in te stellen, goedkoop in gebruik, geeft geen warmte af, de lichturen instellen voor de groei- en bloeitijd.
 • Nadeel: Duur in aanschaf.
 • Gloeilampen

De kweek gloeilamp is duur in gebruik, dit omdat er vaak gekozen wordt voor **watt. Door de warmte die de lamp af geeft is het zeer brandgevaarlijk en kunnen de bladeren verbranden.

 • Voordelen: Constant en optimaal licht, meerdere licht/hoogte in te stellen, de lichturen instellen voor de groei- en bloeitijd, goedkoop in aanschaf.
 • Nadelen: Brandgevaarlijk, geeft veel warmte, duur in gebruik.

Bekijk ook onze wiet kweek tips & tricks:

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

landelijk wietexperiment

Landelijk wietexperiment

Landelijk wietexperiment Het kabinet heeft besloten dat de aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen start op 15 december 2023.  Amsterdam

alles over Wiet en Hasj