Waarom sigaretten- en drankfabrikanten massaal in wiet stappen

frisdrank en wiet

Wiet is populairder dan ooit. De tijd van de obscure koffieshop is al lang voorbij. Tegenwoordig houden niet alleen hippe start-ups zich met het geestverruimende plantje bezig, maar ook grote multinationals in de drank- en tabaksindustrie.

Dat heeft te maken met de legalisering van wiet in Canada en delen van de Verenigde Staten. Enkele voorbeelden van investeerders? Constellation Brands van onder meer Corona betaalde al 4 miljard dollar voor een belang in de Canadese cannabis-start-up Canopy. Sigarettenfabrikant Altria van PhilipMorris USA investeerde twee miljard voor een 45 procent belang in wietbedrijf Cronos. En zij zijn niet de enige. Heinekendochter Lagunitas, InBev en farmaceut Novartis toonden eveneens interesse, schrijft Business Insider.

Farmaceuten, sigaretten- en drankbedrijven, ze hebben ieder zo hun eigen motieven om in de wietbusiness te stappen. Farmaceuten willen uiteraard de boot niet missen als het gaat om medicinaal wietgebruik. Ze zijn druk bezig met patenten op medicijnen met cannabisachtige stoffen.

Nu roken definitief op zijn retour lijkt, is het voor de tabaksindustrie een logische stap om iets anders in hun sigaretten te stoppen. Bovendien past het ook goed bij de opkomende markt van vapers en e-sigaretten, waar Philip Morris volop mee bezig is.

Drankfabrikanten zien weliswaar vrij stabiele omzetten, maar merken ook dat in Amerikaanse staten waar wiet gelegaliseerd is, het alcoholgebruik terugloopt. De twee drugs gaan niet goed samen en sluiten elkaar dus vaak uit. Voor de alcoholindustrie is het een vorm van risicospreiding aldus Business Insider. Bovendien is alcoholvrij bier in opkomst. Mogelijk kan THC-houdend bier dan een volgende stap zijn. Volgens onderzoek van zakenbank Cowen zou de cannabisindustrie mogelijk al in 2030 groter zijn dan de frisdrankindustrie.

Bron: welingelichtekringen

On Key

Related Posts

Hoe het imago van wiet aan het veranderen is

Cannabis wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld verandert het imago van wiet. Dat komt met name omdat wetenschappers steeds meer onderzoek doen naar verschillende stofjes in cannabis zoals de honderden verschillende cannabinoïden. Wat blijkt? Het in de coffeeshop verkrijgbare plantje heeft veel medicinale eigenschappen.  Bekijk ‘t gehele artikel op:

Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

D cocaïne stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarste stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-ben-benieuwd-wie-straks-de-softdrugsmarkt-gaat-controleren~b28dd0d8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geen softdrugsverkoop meer aan toeristen in Amsterdam

Geen buitenlandse toeristen meer in de coffeeshops, alleen nog softdrugs voor mensen die in Nederland wonen. Dat is een van de belangrijkste ideeën van de Amsterdamse driehoek om het softdrugsbeleid te wijzigen. Als je alleen nog maar cannabis aan ingezetenen verkoopt dan kan ook het aantal coffeeshops in de stad drastisch omlaag. Bekijk ‘t gehele