Thailand. Krijgt de cannabiswetgeving een ongewenst gevolg?

thailand-wiet-ongewenst-gevolg

Vrees voor een zwarte markt in wiet en krathom

En meer dan dat! Nu de wetgevende vergadering de wijziging van de Narcotic Drugs Act uit 1979 heeft goedgekeurd waarschuwen deskundigen voor ongewenste gevolgen.

Thailand, Cannabis, Krathom, Erik Kuijpers
Krathom.

Men vreest dat zowel medicinale cannabis (kancha, กัญชา) als krathom (กระท่อม) in het zwarte circuit terecht gaan komen en bovendien dat de burger gaat denken dat je gerust cannabis in je tuin kunt gaan kweken. ‘Het is nu legaal, nietwaar?’

Allesbehalve! De wetswijziging houdt in dat geregistreerde patiënten een beperkte hoeveelheid cannabis/krathom mogen hebben op basis van een recept of voorschrift van een arts, tandarts, traditionele of alternatieve Thaise beoefenaar van de geneeskunde. Deze voorwaarden zijn èn èn. Daarnaast moeten de deskundigen die cannabis en/of krathom voorschrijven een vergunning hebben van de Thaise Food and Drug Administration en een commissie adviseert de regering over de voorwaarden waarop men mag produceren, in- en uitvoeren en verkopen.

Het Thaise Drug System Monitoring and Development Centre, onderdeel van de Chulalongkorn Universiteit, maakt zich bij monde van Dr Niyada Kiatying-Angsulee grote zorgen. ‘Onduidelijk is hoe je zo’n vergunning kunt krijgen, wat de voorwaarden zijn, en voor welke kwalen je cannabis of krathom mag voorschrijven’ is haar klacht. ‘Deze onduidelijke wetgeving effent de weg voor een zwarte markt.’

Bovendien bepaalt de Narcotic Drugs Act nog steeds dat wiet een klasse-5 drugs is en dat op bezit, gebruik en handel gevangenisstraf staat.

Highland Network Thailand

Voorvechters voor vrij cannabis in Thailand wijzen maar al te graag naar de situatie vóór de jaren rond 1930 toen marihuana vrijelijk mocht worden gebruikt in voeding en medicijnen. En dat al 300 jaar lang.

Zij vinden dit een stap vooruit maar realiseren zich dat de weg nog lang is…… Zij denken bovendien dat de overheid haar deel wil meepikken in de groeiende markt die cannabis is en internationaal wordt de omzet daarvan in 2025 geschat op 164 miljard US dollar.

Juist het internationale aspect leidt tot grote zorgen. Een paar wereldgiganten op het gebied van farmacie hebben in Thailand patent gevraagd op mediwiet en de vrees neemt toe dat zij straks de patenten in handen krijgen en daardoor de traditionele Thaise genezers geen mediwiet of krathom mogen voorschrijven. Men noemt het een ‘loss of culture’ maar dat is niet het enige risico.

Met de patenten in handen van internationale bedrijven wordt gebruik door anderen in Thailand automatisch illegaal en dus strafbaar. Nu al wint de gedachte terrein dat je gerust in je tuin cannabis kunt gaan kweken. En als ooit alle patenten in buitenlandse handen zijn en de mediwiet te duur wordt voor de bevolking ga je illegale kweek promoten om ook de armen in het land aan deze medicijnen te helpen. ‘Het zijn de armen voor wie het straks onbetaalbaar en onbereikbaar wordt’ luidt de visie van Highland Network Thailand.

Bron; trefpuntazie

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

Uber zou best wiet willen bezorgen

Zodra de wet het toelaat, zou Uber best wiet willen bezorgen bij mensen. Uber-ceo Dara Khosrowshahi stelt dat het bedrijf wiet zou kunnen bezorgen, zodra