Risico's wiet en hasj

Veel mensen blowen maar weinig weten de risico's van te veel blowen

Korte termijn risico’s van wiet en hasj:

 

Geheugen, concentratie en logisch denken

Hasj en wiet beïnvloeden het vermogen om dingen die net gebeurd zijn te onthouden. Dit vermogen wordt wel het korte termijn geheugen genoemd. Het effect is voorbijgaand. 3 tot 4 uur na inname functioneert je geheugen weer normaal. Onder invloed is het moeilijk om je aandacht bij de les te houden. Je kunt opgaan in een detail en bent makkelijk afgeleid. Blowen en werken of studeren gaan dan ook niet altijd samen.

Bad trip / Flippen bij wiet gebruik

Soms valt de hasj verkeerd. Je kunt je dan ziek en angstig voelen. Dit overkomt vooral beginnende gebruikers. Zij nemen in het begin nogal eens te veel. Ook kennen zij de sterkte niet van de wiet die ze roken. Ze krijgen hartkloppingen en raken in paniek. Je kunt zo iemand geruststellen door hem naar een rustige plek te brengen en iets te laten eten. (Zie wat te doen tegen een wietkater)

Man Wearing Blue Cardigan and Black Trucker Cap

Verminderde coördinatie en daling van bloeddruk door wiet

Als gevolg van gebruik van hasj en wiet kan je bloeddruk dalen. Ook kun je je spieren moeilijker coördineren. Ook kunnen mensen flauw vallen(eet iets zoets). Dit is niet ernstig tenzij mensen zich zelf pijn doen bij het vallen. Pas dus altijd op met opstaan nadat je hebt geblowd.

 

Landscape Photography of Cars
 

Wiet in het verkeer

Door cannabis gebruik heb je een grotere kans op een ongeluk in het verkeer dan andere weggebruikers. Cannabis verstoort je reactievermogen en vermindert de coördinatie. Hierdoor is het erg riskant om stoned te rijden. Het rijden onder invloed van cannabis is volgens de wet verboden en strafbaar.(zie de speeksel test voor wiet)

Dagelijks gebruik van wiet, problemen op school en werk door wiet, Is blowen verslavend

Ongeveer 10% van de jongeren die begint met blowen gaat dagelijks gebruiken. Begint iemand onder de 16 jaar, dan is er grotere kans op slechtere schoolprestaties. Daarnaast verhoogt dagelijks gebruik de kans op problemen als schooluitval en in aanraking komen met probleem jongeren. OP lange termijn is blowen verslavend. Dit is een gewenning aan de wiet.

Psychische Klachten bij wiet

Bij sommige gebruikers kunnen depressieve gevoelens ontstaan. Daarnaast zijn er klachten als gevoelens van de-realisatie, angst, verminderde concentratie, vermoeidheid, tintelingen, zichtproblemen, misselijkheid en duizelingen. Dit is vooral bij beginnende gebruikers.

 

Risico’s van blowen op lange termijn

Naast kans op verslaving zijn er de volgende langetermijnrisico’s:

Schade voor de longen bij het roken van wiet (bij het roken zonder verdamping)

Roken van hasj of wiet is schadelijk voor de longen, ook als je het zonder tabak rookt (tabak vergroot de risico’s echter wel aanzienlijk). THC op zich is niet schadelijk maar wel de teer die bij verbranding ontstaat. Gebruikers hebben grotere kans op bronchitis en op infecties van de luchtwegen.

Bij het roken van een joint is de teerneerslag in de longen 4 tot 5 keer groter dan bij een gewone sigaret (1). Dat komt omdat joints geen filter hebben en omdat gebruikers de gewoonte hebben veel rook in te ademen, diep te inhaleren en de rook lang vast te houden. Voor het effect is het diepe inhaleren en lang vasthouden helemaal niet nodig. De THC wordt vrijwel onmiddellijk opgenomen. (zie wiet-feiten)

Daarnaast kan het zo zijn dat de wiet bewerkt is zodat het zwaarder is, hierdoor kunnen dealers er meer aan verdienen. Deze verruilingen kunnen extra schade opleveren voor de longen. Naast iemand zitten die blowt, mee-blowen, kan ook schadelijk voor jou zijn. Je ademt dan alsnog de rook in die van de joint afkomt en zo krijg je schadelijke stoffen binnen.

Er is bij het roken ook een vergrote kans op het oplopen van een klaplong. Dit is niet perse specifiek voor cannabis maar dit geldt voor alles wat wordt gerookt.

Kans op psychose bij wiet gebruik (Bij het roken van wiet met hoge THC gehalte)

Cannabis kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben. De combinatie van bepaalde genen en gebruik vergroten de kans op een psychose. Die kans wordt nog groter als je op jonge leeftijd begint. Hetzelfde geldt voor schizofrenie. Cannabisgebruik kan ervoor zorgen dat de ziekte 2,5 jaar eerder uitbreekt dan wanneer je niet geblowd zou hebben (2). Als schizofrenie in je familie voorkomt is het raadzaam om niet te blowen. Ongeveer 6 tot 10% van alle gevallen van schizofrenie is te wijten aan het gebruik van cannabis (2). Per jaar zijn er ongeveer 1600 nieuwe gevallen van schizofrenie. Bij 100 tot 160 gevallen speelt cannabis dus een medebepalende rol.

Man's Portrait Photo

Heeft wiet invloed op het geheugen (Is blowen slecht voor je hersens)

Hasj en wiet hebben een tijdelijk effect op het geheugen. Dingen die net gebeurd zijn vergeet je. Als de hasj is uitgewerkt functioneert het geheugen weer normaal. Vraag is of er ook blijvende effecten zijn. Bij een groep zijn mogelijk blijvende effecten op het geheugen te vinden. De groep die zeer lang (meer dan 10 jaar) zeer intensief blowt (dagelijks meer dan een joint per dag) kunnen last hebben van lichte stoornissen in aandacht en gedrag.

Invloed op schoolprestaties bij wiet roken

Intensief wiet roken op jonge leeftijd (meer dan 100 joints voor je 16e) leidt tot mindere schoolprestaties. Bij een later begin of geringer gebruik lijken er geen negatieve effecten gevonden te worden. Cannabis beïnvloedt:

Tijdelijke invloed op:

  • je kortetermijngeheugen,
  • je concentratievermogen,
  • het tempo waarmee je informatie verwerkt.
 
Three Persons Sitting on the Stairs Talking With Each Other

 

Invloed op persoonlijke ontwikkeling (Blow niet om de verkeerde reden)

Nogal wat mensen blowen om geen last te hebben van negatieve gevoelens, angsten of spanningen. Of ze blowen om weg te lopen van hun verantwoordelijkheden. Het is aannemelijk dat als je lange tijd om die redenen blowt dit invloed heeft op je persoonlijke ontwikkeling.

Onthoudingsverschijnselen bij stoppen

Bij stoppen kunnen lichte onthoudingsverschijnselen optreden als: rusteloosheid, prikkelbaarheid en slecht slapen. Deze verschijnselen treden vooral op in de eerste twee weken na het stoppen. Daarna wordt het snel minder.

Bron: jellinek

 

alles over Wiet en Hasj