Ook Cyprus legaliseert medicinale cannabis

Het gaat voorspoedig met de cannabis revolutie in Europa. Nog in dezelfde week als waarin het Europees Parlement een resolutie aannam waarin de 28 lidstaten worden opgeroepen om mediwiet vrij baan te geven, heeft het parlement van Cyprus ingestemd met de legalisering van medicinale cannabis op het eiland.

Compassie en geld

Net zoals eerder in Griekenland gebeurde, is de legalisering van mediwiet niet alleen ingegeven door compassie met patiënten maar ook door dollartekens in de ogen van politici. Wellicht opgewonden geraakt door de verhalen uit Noord-Amerika denken ook de regeringen in veel Zuid-Europese landen dat er met wiet makkelijk en veel geld te verdienen valt.

En daarin hebben ze geeneens ongelijk natuurlijk, zeker omdat hun klimaat bijzonder geschikt is voor de (semi-)buitenteelt van cannabis, met twee of zelfs drie (autoflower) oogsten per jaar.

Mediwiet in (staats)apotheken

Hoe dan ook, voor de vele duizenden patiënten op Cyprus betekent het aangenomen wetsvoorstel dat er straks wiet in de staatsapotheken ligt. Later als de productie en regulering volledig op toeren zijn, komt er ook wiet beschikbaar voor privé-apotheken op het eiland in de Middellandse Zee.

De aanpassing van de narcoticawet maakt het mogelijk dat er voortaan wiet wordt geteeld en/of geïmporteerd, net als dat het bezit en gebruik van medicinale cannabis wordt toegestaan. Bij dat importeren moet je trouwens vooral denken aan zaden en stekken. Verder komen er licenties voor wiettelers en verwerkers, met administratieve boetes voor degenen die de nieuwe regels overtreden.

Inwoners van (het Griekse deel) van Cyprus kunnen voortaan legaal aan cannabis als medicijn komen… [foto: Roman Evgenev/Shutterstock]

Maximaal drie wiettelers

De stemming in het parlement was niet echt spannend te noemen: 34 stemmen voor de legalisering van de cultivatie van medicinale cannabis en 18 stemmen tegen. De nieuwe drugswet staat de import en export toe van mediwiet, net als de toepassing voor medische research en de preparatie van op planten gebaseerde farmaceutica voor medicinaal gebruik.

Cyprus gaat maximaal drie vergunningen uitgeven aan producenten, voor minimaal de eerste 15 jaar. Daarbij is het doel om financieel krachtige bedrijven aan te trekken, met ervaring in de teelt en productie van medicinale cannabis. Het beperkte aantal licenties is dus een overduidelijke incentive voor ondernemingen om te investeren in Cyprus, maar het dient volgens de politiek ook om ervoor te zorgen dat de mediwiet niet op de zwarte markt terechtkomt of ‘illegaal gebruikt wordt’.

Internationale trend

Patiënten moeten over een doktersrecept beschikken om wiet te krijgen. Ziekten die erkend worden hiervoor zijn chronische pijn, kanker, hiv, mobiliteitsproblemen, reuma, nierproblemen, de ziekte van Crohn, het Tourette-syndroom en glaucoom.

Bron: cnnbs

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

Nepagenten aangehouden voor rippen 500 kilo wiet

De politie heeft woensdag en donderdag vier verdachten aangehouden vanwege de vondst van ruim 500 kilo wiet die in een loods in Oss werd gevonden. De arrestaties volgden na een uitgebreid onderzoek naar een drugstransport in februari 2019. De verdachten zijn drie mannen van 20, 41 en 46 uit Oss en een 31-jarige man uit

Ontmoet de koningin van de cannabis in Amsterdam

De gemeente wil coffeeshopketens tegengaan. Een van de prominentste ketens is Boerejongens, van Mariska van Putten. Officieel heeft ze vier zaken. Wie verder kijkt, ziet haar banden met veel meer shops. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/amsterdam/ontmoet-de-koningin-van-de-cannabis-in-amsterdam~be71a03f/

Hoe het imago van wiet aan het veranderen is

Cannabis wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld verandert het imago van wiet. Dat komt met name omdat wetenschappers steeds meer onderzoek doen naar verschillende stofjes in cannabis zoals de honderden verschillende cannabinoïden. Wat blijkt? Het in de coffeeshop verkrijgbare plantje heeft veel medicinale eigenschappen.  Bekijk ‘t gehele artikel op:

Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

D cocaïne stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarste stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-ben-benieuwd-wie-straks-de-softdrugsmarkt-gaat-controleren~b28dd0d8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F