Ook Cyprus legaliseert medicinale cannabis

Het gaat voorspoedig met de cannabis revolutie in Europa. Nog in dezelfde week als waarin het Europees Parlement een resolutie aannam waarin de 28 lidstaten worden opgeroepen om mediwiet vrij baan te geven, heeft het parlement van Cyprus ingestemd met de legalisering van medicinale cannabis op het eiland.

Compassie en geld

Net zoals eerder in Griekenland gebeurde, is de legalisering van mediwiet niet alleen ingegeven door compassie met patiënten maar ook door dollartekens in de ogen van politici. Wellicht opgewonden geraakt door de verhalen uit Noord-Amerika denken ook de regeringen in veel Zuid-Europese landen dat er met wiet makkelijk en veel geld te verdienen valt.

En daarin hebben ze geeneens ongelijk natuurlijk, zeker omdat hun klimaat bijzonder geschikt is voor de (semi-)buitenteelt van cannabis, met twee of zelfs drie (autoflower) oogsten per jaar.

Mediwiet in (staats)apotheken

Hoe dan ook, voor de vele duizenden patiënten op Cyprus betekent het aangenomen wetsvoorstel dat er straks wiet in de staatsapotheken ligt. Later als de productie en regulering volledig op toeren zijn, komt er ook wiet beschikbaar voor privé-apotheken op het eiland in de Middellandse Zee.

De aanpassing van de narcoticawet maakt het mogelijk dat er voortaan wiet wordt geteeld en/of geïmporteerd, net als dat het bezit en gebruik van medicinale cannabis wordt toegestaan. Bij dat importeren moet je trouwens vooral denken aan zaden en stekken. Verder komen er licenties voor wiettelers en verwerkers, met administratieve boetes voor degenen die de nieuwe regels overtreden.

Inwoners van (het Griekse deel) van Cyprus kunnen voortaan legaal aan cannabis als medicijn komen… [foto: Roman Evgenev/Shutterstock]

Maximaal drie wiettelers

De stemming in het parlement was niet echt spannend te noemen: 34 stemmen voor de legalisering van de cultivatie van medicinale cannabis en 18 stemmen tegen. De nieuwe drugswet staat de import en export toe van mediwiet, net als de toepassing voor medische research en de preparatie van op planten gebaseerde farmaceutica voor medicinaal gebruik.

Cyprus gaat maximaal drie vergunningen uitgeven aan producenten, voor minimaal de eerste 15 jaar. Daarbij is het doel om financieel krachtige bedrijven aan te trekken, met ervaring in de teelt en productie van medicinale cannabis. Het beperkte aantal licenties is dus een overduidelijke incentive voor ondernemingen om te investeren in Cyprus, maar het dient volgens de politiek ook om ervoor te zorgen dat de mediwiet niet op de zwarte markt terechtkomt of ‘illegaal gebruikt wordt’.

Internationale trend

Patiënten moeten over een doktersrecept beschikken om wiet te krijgen. Ziekten die erkend worden hiervoor zijn chronische pijn, kanker, hiv, mobiliteitsproblemen, reuma, nierproblemen, de ziekte van Crohn, het Tourette-syndroom en glaucoom.

Bron: cnnbs

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

Uber zou best wiet willen bezorgen

Zodra de wet het toelaat, zou Uber best wiet willen bezorgen bij mensen. Uber-ceo Dara Khosrowshahi stelt dat het bedrijf wiet zou kunnen bezorgen, zodra