Meedoen aan proef haalt wiet uit schimmenrijk

wietproef

Hoe meer gemeenten dit jaar meedoen met het experiment voor legale wiet, hoe beter. Dat vindt Remy Maessen, D66-gemeenteraadslid in Venlo. Hij spreekt namens 35 andere D66-fracties in het hele land.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het wietexperiment. De fracties van D66 hebben de krachten gebundeld en doen een oproep aan iedereen die betrokken is bij het experiment: doe mee! We vragen onze burgemeesters, welke politieke kleur ze ook hebben, om zich in te schrijven voor het experiment.

2019 is het jaar dat wiettelers voorbereidingen treffen om het eerste gereguleerde jointje in de coffeeshop te krijgen. Ook worden gemeenten geselecteerd die meedoen. Na jaren gesteggel zetten we een stap vooruit om een einde te maken aan decennialang dubbelzinnig softdrugsbeleid: je mag wel wiet kopen, maar de coffeeshop mag het niet inkopen. Daardoor zijn we overgeleverd aan illegale teelt waaraan criminelen veel geld verdienen.

Achterdeuren

Eindelijk zetten we de stap van oogklep-repressie naar een realistischer softdrugbeleid. We gaan in een aantal gemeenten de achterdeuren van coffeeshops reguleren. Voor consumenten die nu niet weten wat ze roken. Voor de gezondheid en veiligheid van onze inwoners. En voor coffee-shophouders die nu nog overgeleverd zijn aan de illegaliteit.

Als het aan D66 lag, waren we verder gegaan: alle teelt voor coffeeshops reguleren. Daar is onder Nederlanders een meerderheid voor, maar veel politici vinden dat nog te eng. Die angst kunnen we met het wietexperiment hopelijk wegnemen.

De discussie ging eerder over: de wietteelt reguleren, ja of nee. Dankzij het wietexperiment gaat de discussie er nu over hóe we de wietteelt kunnen reguleren.

Kritiek

Het experiment krijgt, nog voordat het is begonnen, kritiek. Er spelen veel belangen, er zijn veel vragen. Hoeveel wietsoorten zijn nodig? Hoe zorgen we ervoor dat mensen verantwoord hun jointje roken? Die vragen zijn dezelfde die beantwoord moeten worden als we gaan reguleren. Het wietexperiment biedt de kans om te leren.

We roepen bewindspersonen daarom op in gesprek te blijven met coffeeshophouders en gemeenten. Zij weten hoe de dagelijkse praktijk eruitziet.

Het experiment kan worden verlengd. Die mogelijkheid staat gelukkig in het wetsvoorstel van het kabinet. Coffeeshops en telers die meedoen, hoeven niet per definitie terug naar de illegaliteit van nu.

Of de proef een succes wordt, hangt af van de wil van iedereen die een rol speelt in dit experiment. Een succesvol experiment is het beste argument voor regulering van de wietteelt. Als we aantonen dat gereguleerde wietteelt mogelijk is, kunnen ze er in Den Haag niet omheen.

We roepen daarom alle burgemeesters op: doe mee met de wietproef. Voor de gezondheid en veiligheid van onze inwoners. In Uruguay is wiet gelegaliseerd. Luxemburg heeft plannen. Wij willen in Nederland doorpakken. Niet in de schimmigheid blijven hangen, maar aan de slag. Zodat Nederland het eerste Europese land is met een verstandig wietbeleid.

Wist je dat cannabis twee weken na gebruik nog te detecteren is in je urine? Dat is slecht nieuws voor blowende topsporters, maar goed nieuws voor de nanogeneeskunde! Waarom dat zo is en welke medicinale werking ‘wietnanodeeltjes’ hebben, leer je in onderstaand college van Universiteit van Nederland.

Bron: AD

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

Nepagenten aangehouden voor rippen 500 kilo wiet

De politie heeft woensdag en donderdag vier verdachten aangehouden vanwege de vondst van ruim 500 kilo wiet die in een loods in Oss werd gevonden. De arrestaties volgden na een uitgebreid onderzoek naar een drugstransport in februari 2019. De verdachten zijn drie mannen van 20, 41 en 46 uit Oss en een 31-jarige man uit

Ontmoet de koningin van de cannabis in Amsterdam

De gemeente wil coffeeshopketens tegengaan. Een van de prominentste ketens is Boerejongens, van Mariska van Putten. Officieel heeft ze vier zaken. Wie verder kijkt, ziet haar banden met veel meer shops. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/amsterdam/ontmoet-de-koningin-van-de-cannabis-in-amsterdam~be71a03f/

Hoe het imago van wiet aan het veranderen is

Cannabis wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld verandert het imago van wiet. Dat komt met name omdat wetenschappers steeds meer onderzoek doen naar verschillende stofjes in cannabis zoals de honderden verschillende cannabinoïden. Wat blijkt? Het in de coffeeshop verkrijgbare plantje heeft veel medicinale eigenschappen.  Bekijk ‘t gehele artikel op:

Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

D cocaïne stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarste stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-ben-benieuwd-wie-straks-de-softdrugsmarkt-gaat-controleren~b28dd0d8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F