HOE IS 420 EEN WIET-FENOMEEN GEWORDEN?

420

420 is al decennialang een codewoord voor wiet. Bij veel beginnende stoners rijst echter de vraag wat het verhaal achter dit beroemde getal is. Het betekent veel voor de cannabiswereld, dus laten we eens kijken waar het vandaan komt.

Volgens wiskundigen betekent ieder getal iets interessants. Ze kunnen je over elk cijfer wel iets vertellen. Dat kan fascinerend zijn, afhankelijk van hoe goed je wiskundige kennis is en hoe high je bent. De eigenschappen van getallen in de wetten van de natuur zijn echter nog maar het begin. Mensen koppelen namelijk ook bepaalde associaties aan cijfers. De Regel van derden. Het geluksgetal zeven. Per cultuur zijn hier ook weer variaties op. Zo kent elke cultuur haar eigen symboliek rond een bepaald getal. In het geval van wietliefhebbers is 420 zeer speciaal. Maar waarom? Hoe heeft het zijn betekenis gekregen?

URBAN LEGENDS

Er circuleren allerlei verhalen over de herkomst van 420. Deze zijn mogelijk ontstaan door nieuwkomers die gissen waarom het een synoniem voor wiet is geworden. Sommige daarvan zijn behoorlijk extreem. Laten we dan ook, om te vermijden dat het Backfire Effectwordt versterkt, enkele misvattingen over 420 ontkrachten. Zo is het getal bijvoorbeeld niet het aantal cannabinoïden in cannabis.

Wegens de connectie die mensen als Bob Marley met wiet hadden, is het ook een misvatting dat 4/20 (of 20 april) een verwijzing is naar de datum van zijn overlijden of geboorte. Gewoonweg onjuist. Dit is evenmin van toepassing op andere muzikanten die hierbij vaak genoemd worden. Denk aan Jimi Hendrix of Jim Morrison.

Een andere muzikale mythe rond 420 is dat de Grateful Dead eiste te verblijven in hotelkamers met het nummer 420 als ze op tour waren. Hoewel ze bekend staan als fanatieke supporters van cannabis, waren ze ook weer niet zo fanatiek.

420 is ook geen codetaal bij de politie voor een overtreding met wiet. Noch is het het nummer van een artikel uit het strafwetboek omtrent cannabis. Wat betreft de cannabiswetgeving met het getal 420, kunnen we slechts één wet noemen, namelijk de “California Senate Bill 420”. Deze werd echter opgesteld in 2003, lang na de popularisering van de term. En niemand weet wie dat nummer aan de wet heeft gegeven.

DE WERKELIJKE OORSPRONG VAN 420

Dus, waar komt 420 dan wel vandaan? Het blijkt dat de herkomst wat meer gewoon en alledaags van aard is. San Rafael is een plaats in Californië ten noorden van San Francisco. De San Rafael High School wilde goede schoolprestaties bevorderen onder de studenten. Daarom liet de school een standbeeld bouwen van de Franse microbioloog en scheikundige Louis Pasteur. Deze belangrijke figuur in de wetenschap stond onder een bepaalde groep studenten echter symbool voor iets anders. Zo kwamen zij in de jaren 70 regelmatig samen bij het afgelegen standbeeld om wiet te roken. Ze spraken daar meestal rond 4:20pm (16:20 uur) af. En daarbij gebruikten ze het codewoord “420″.

Het is een zeer herkenbaar verhaal dat je een discrete locatie opzoekt om wiet te roken zonder dat de autoriteiten het zien. Vandaar dat het verhaal zich door heel Californië verspreidde. En door de invloed van de Californische wietcultuur op de rest van de wereld, werd het ook bekend in andere regio’s. Uiteindelijk betekent 420 dus het tijdstip waarop deze mensen wiet met elkaar rookten.

Misschien is het een idee voor degenen die hun cannabisgebruik willen minderen te wachten tot dit tijdstip voor ze van hun eerste joint genieten. 4:20 (de tijd) is als het ware synoniem geworden voor cannabisgebruik en het moment waarop velen er één aansteken. Het blijkt ook het exacte tijdstip te zijn waarop Albert Hofman voor het eerst met LSD experimenteerde in zijn lab. Dit was echter toevallig (tenzij er iets wetenschappelijk aantoonbaar ten grondslag ligt aan het high worden op dit specifieke moment).

HOE IS 420 VAN INVLOED OP DE WERELD?

Pols hoezeer je collega’s en kennissen bekend zijn met cannabis door onverschillig op te merken: “Het is bijna 4:20”. Mensen die van wiet houden, weten op de een of andere manier wel af van dit magische getal. Daarmee blijft het dan ook een handig codewoord.

Op veel online datingprofielen vind je nu ook “420 vriendelijk”. Bij het kiezen van een internationale dag om de cannabislegalisatie te promoten, leek de 20ste dag van de 4e maand de perfecte keuze. 20 april wordt daarbij gekenmerkt door evenementen over de hele wereld om cannabis in het zonlicht te zetten. Zo heb je festivals in tolerante landen, maar ook protesten in meer onderdrukte regio’s. Bekijk welke evenementen er bij jou in de buurt plaatsvinden. De dag is over de hele wereld belangrijk voor het uitdrukken van de acceptatie van cannabis. En je weet hoe laat je er moet zijn.

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

Nepagenten aangehouden voor rippen 500 kilo wiet

De politie heeft woensdag en donderdag vier verdachten aangehouden vanwege de vondst van ruim 500 kilo wiet die in een loods in Oss werd gevonden. De arrestaties volgden na een uitgebreid onderzoek naar een drugstransport in februari 2019. De verdachten zijn drie mannen van 20, 41 en 46 uit Oss en een 31-jarige man uit

Ontmoet de koningin van de cannabis in Amsterdam

De gemeente wil coffeeshopketens tegengaan. Een van de prominentste ketens is Boerejongens, van Mariska van Putten. Officieel heeft ze vier zaken. Wie verder kijkt, ziet haar banden met veel meer shops. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/amsterdam/ontmoet-de-koningin-van-de-cannabis-in-amsterdam~be71a03f/

Hoe het imago van wiet aan het veranderen is

Cannabis wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld verandert het imago van wiet. Dat komt met name omdat wetenschappers steeds meer onderzoek doen naar verschillende stofjes in cannabis zoals de honderden verschillende cannabinoïden. Wat blijkt? Het in de coffeeshop verkrijgbare plantje heeft veel medicinale eigenschappen.  Bekijk ‘t gehele artikel op:

Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

D cocaïne stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarste stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-ben-benieuwd-wie-straks-de-softdrugsmarkt-gaat-controleren~b28dd0d8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F