Deze Israëlische wietfabriek had in Nederland moeten staan

wiet-fabriek

Nederland heeft qua glastuinbouw een naam hoog te houden, maar wordt op wietgebied rap voorbijgestreefd door landen als de VS en Israël. In dat laatste land heeft een startup net een volledig geautomatiseerde cannabisfabriek gelanceerd, die binnen drie jaar 24 miljoen dollar aan wiet kan opleveren.

Er was een tijd dat de wereld naar Nederland kwam als om het kweken van wiet ging, maar die (ietwat schimmige) dagen liggen ver achter ons. Op het gebied van innovatieve landbouw is Nederland nog altijd een koploper, maar in de extreem snel groeiende wietwereld lijken de ontwikkelingen zich vooral buiten Nederland in rap tempo op te volgen. (In de VS is de wietsector zelfs een van de grootste banenmotors

Case in point is de Israëlische startup Seedo. Dat bedrijf maakt een steriele, met leds verlichte kweekkoelkast waarmee je thuis wietplanten, maar ook groenten en kruiden, kunt laten groeien. Die planten houd je in de smiezen met een app die is verbonden met een camera in de kweekkast, en die notificaties stuurt wanneer er iets geks aan de hand is.

Kibboets 

Met die kennis lanceert Seedo nu ook een geautomatiseerde wietkwekerij (zie video boven), in samenwerking met een kibboets in het noorden van Israël. In gestapelde containers krijgen wietplanten de precieze, goed gecontroleerde verzorging die ze nodig hebben om te voldoen aan farmaceutische standaarden. Zo haakt het bedrijf in op de onlangs door de Israëlische overheid gelegaliseerde export van mediwiet.

Zonder bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke rommel, zegt Seedo er volledigheidshalve bij. Want wereldwijd zouden er veel zorgen zijn over pesticides, oplosmiddelen en bacteriën die in wiet worden aangetroffen.

Oogst

Iedere container levert zo een kwalitatief consistente oogst van 150 kilo wiet per jaar op. Dankzij automatisering in een afgeschermde omgeving is de productie minder arbeidsintensief, en is er relatief weinig energie en water nodig. De planten groeien zonder aarde volgens het principe van hydrocultuur (hydroponics), waarbij verrijkt water zorgt voor precies de goede dosering voedingsmiddelen. Seedo wil de containterkwekerij ook wegzetten in stedelijke gebieden waar behoefte is aan lokaal verbouwd voedsel. 

Seedo kaapte eerder deze maand een investering van een half miljoen dollar bij Daniel Birnbaum, oprichter van SodaStream, een bruiswatermaker die vorig jaar voor 3,2 miljard dollar werd ingelijfd door frisdrankgigant PepsiCo. Begin dit jaar stapte ook het Amerikaanse wietbedrijf Cannabics Pharmaceuticals in als aandeelhouder.

Israël is zich aan het opwerken tot een belangrijkse wietexporteur, en de branche trekt daarbij de nodige prominenten aan. Zo werd voormalig premier Ehud Barak bestuursvoorzitter van InterCure, een beursgenoteerde producent van mediwiet. Opvallend genoeg is recreatief gebruik van cannabis nog altijd verboden in het land in het Midden-Oosten.

Bron: sprout

Bekijk ook onze social kanalen:

On Key

Related Posts

Ontmoet de koningin van de cannabis in Amsterdam

De gemeente wil coffeeshopketens tegengaan. Een van de prominentste ketens is Boerejongens, van Mariska van Putten. Officieel heeft ze vier zaken. Wie verder kijkt, ziet haar banden met veel meer shops. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/amsterdam/ontmoet-de-koningin-van-de-cannabis-in-amsterdam~be71a03f/

Hoe het imago van wiet aan het veranderen is

Cannabis wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld verandert het imago van wiet. Dat komt met name omdat wetenschappers steeds meer onderzoek doen naar verschillende stofjes in cannabis zoals de honderden verschillende cannabinoïden. Wat blijkt? Het in de coffeeshop verkrijgbare plantje heeft veel medicinale eigenschappen.  Bekijk ‘t gehele artikel op:

Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

D cocaïne stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarste stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-ben-benieuwd-wie-straks-de-softdrugsmarkt-gaat-controleren~b28dd0d8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geen softdrugsverkoop meer aan toeristen in Amsterdam

Geen buitenlandse toeristen meer in de coffeeshops, alleen nog softdrugs voor mensen die in Nederland wonen. Dat is een van de belangrijkste ideeën van de Amsterdamse driehoek om het softdrugsbeleid te wijzigen. Als je alleen nog maar cannabis aan ingezetenen verkoopt dan kan ook het aantal coffeeshops in de stad drastisch omlaag. Bekijk ‘t gehele