D66 hoopt dat wietproef deur opent voor tuinbouw

De Nederlandse tuinbouw levert materiaal voor het verbouwen van medicinale wiet in andere landen, maar in eigen land is de markt voor bouwers en telers gesloten.

D66 hoopt dat de proef voor legale teelt voor coffeeshops in Nederland ook de toeleveringsmarkt voor de tuinbouw openbreekt, zodat ook in Nederland gebouwd wordt voor deze nieuwe teelt. De proef met legale teelt vraagt om maximaal 10 hoogwaardige Nederlandse telers. Andere politieke partijen vragen zich af of wel voldoende van dit soort teeltbedrijven te vinden is in Nederland voor de veelbesproken proef met legale teelt. Dat blijkt uit het voorlopig verslag van de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer over de proef.

Afpersing door criminelen

Het kabinet liet woensdag 10 april weten dat legale telers niet van de 1 op andere dag de illegale soorten hoeven te vervangen in coffeeshops. Illegaal en legaal verbouwde wiet mogen een paar weken naast elkaar in de schappen liggen. Het CDA vraagt zich af of 1 legale teler wel echt 50 soorten hennep en wiet kan leveren. Ook zijn de politieke partijen bezorgd over de aanwijzing van telers en de kwetsbaarheid van deze bedrijven voor afpersing door criminelen. Het kabinet wil de beveiliging van de keten overlaten aan de bedrijven zelf.

De proef met legale teelt duurt 4 jaar, maar kan worden verlengd. Als het kabinet zo tevreden is over het experiment dat het helemaal wil overgaan op legale wietteelt, dan kan de proef nog anderhalf jaar doorlopen om de overgang te kunnen regelen.

Eén cannabisbedrijf

Nederland bereidt zich voor op een proef voor coffeeshops, maar laat al medicinale cannabis verbouwen door 1 aangewezen leverancier. Deze doet dat zonder daglicht maar met belichting. Minister Bruins (Medische Zorg) stelt dat de voorwaarden aan een gecontracteerde teler voor medicinale cannabis zeer streng zijn met strikte protocollen. Het telen van cannabis onder ongeconditioneerde omstandigheden kan tot gevolg hebben dat de samenstelling en concentratie van verschillende stoffen in het eindproduct steeds verschillend zijn, waardoor de patiënt er niet van op aan kan dat de gebruikshoeveelheid of dosering iedere keer hetzelfde is.

Bron: https://www.gfactueel.nl/Glas/Nieuws/2019/4/D66-hoopt-dat-wietproef-deur-opent-voor-tuinbouw-415124E/

On Key

Related Posts

Hoe het imago van wiet aan het veranderen is

Cannabis wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld verandert het imago van wiet. Dat komt met name omdat wetenschappers steeds meer onderzoek doen naar verschillende stofjes in cannabis zoals de honderden verschillende cannabinoïden. Wat blijkt? Het in de coffeeshop verkrijgbare plantje heeft veel medicinale eigenschappen.  Bekijk ‘t gehele artikel op:

Ik ben benieuwd wie straks de softdrugsmarkt gaat controleren

D cocaïne stroomt in ongekende ladingen binnen via de lekke zeehavens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Jongens uit de kwetsbaarste stukken stad laten zich inschakelen om die groteske partijen uit de havens te halen. De staat moet het opnemen tegen drugsbendes met honderden miljoenen. Bekijk ‘t gehele artikel op: https://www.parool.nl/columns-opinie/ik-ben-benieuwd-wie-straks-de-softdrugsmarkt-gaat-controleren~b28dd0d8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geen softdrugsverkoop meer aan toeristen in Amsterdam

Geen buitenlandse toeristen meer in de coffeeshops, alleen nog softdrugs voor mensen die in Nederland wonen. Dat is een van de belangrijkste ideeën van de Amsterdamse driehoek om het softdrugsbeleid te wijzigen. Als je alleen nog maar cannabis aan ingezetenen verkoopt dan kan ook het aantal coffeeshops in de stad drastisch omlaag. Bekijk ‘t gehele