D66 Almelo pleit voor legalisering mediwiet

Analyse ALMELO – Menig gebruiker van wietolie teelt zelf de  hennepplanten. De politie gedoogt, maar bij een melding wordt de boel in beslag genomen. Dat ondervond een Almelose. D66 pleit voor legalisering bij medische indicatie. Met Tilburg als voorbeeld.

Voor velen is wietolie een probaat middel tegen allerlei lichamelijke klachten. Dat bleek onder meer bij inloopmiddagen over medicinale wiet in de Almelose bibliotheek. Daar werden ook open en bloot tips gegeven over het zelf maken van wietolie. Dat is betrekkelijk eenvoudig, voordelig en de kwaliteit is prima, luidde de aanbeveling. Er is echter één probleem. Zelf telen – ook al gaat het maar om een paar hennepplanten – is verboden, volgens artikel 3 van de Opiumwet.

Moeilijk

Het betreft een niet onbelangrijke complicatie, waar ook de Almelose gemeenteraad zich over heeft gebogen. Vooraf vertelde de chronisch zieke Hilly Lucassen openhartig dat haar zelfgemaakte brouwsel van zelf gekweekte hennep haar hielp haar nierziekte te verlichten en depressie te overwinnen. 

„Ik heb mijn leven terug”, zei de Almelose. Ze zei ook dat ze bang was dat de politie haar plantjes zou ontdekken. Daarom riep ze op tot legalisatie. Ook plaatsgenote Sandra Rozeman, betrokken bij de actie-stichting Suver Nuver en fervent voorvechter van legalisering, sprak de gemeenteraad toe.

Aandringen

Het leidde tot een motie, ingediend door Lokaal Almelo Samen (LAS) en D66, met de volgende strekking: het college van burgemeester en wethouder werd opgedragen er in Den Haag op aan te dringen dat er een oplossing moet komen voor medicinale wiet. De motie haalde het net niet.

Een jaar later gaat D66 teelt van medicinale wiet opnieuw op de politieke agenda plaatsen. Aanleiding is de inbeslagname van twee hennepplanten bij Dini Boshoeve. 

Met lede ogen

Voor eigen gebruik teelde ze twee hennepplanten voor medicinale wiet achter haar woning in het Nieuwstraatkwartier. Na een melding maakten agenten korte metten met de oogstrijpe planten. De politie moest, volgens eigen zeggen, wel optreden omdat de Opiumwet dat voorschrijft. De 68-jarige Boshoeve moest met lede ogen aanzien dat haar oogst werd vernietigd. Ze was hevig verontwaardigd en verdrietig, vertelde ze nadien.

Medische reden

De gang van zaken is voor D66-raadslid Jeroen Wiertz reden om opnieuw actie te ondernemen. „Nu blijkt dat het in de praktijk zo gaat, ga ik het opnieuw aan de orde stellen in de gemeenteraad.” Wiertz wil daarmee bereiken dat wietolie-gebruikers zelf een paar hennepplanten mogen telen, geeft hij aan. „Mits er een medische reden voor is.”

Onder voorwaarden

Dat komt overeen met de bijzondere regeling die sinds enige tijd in Tilburg geldt. Daar mogen inwoners die zijn aangewezen op medicinale wiet onder voorwaarden thuis kweken. 

Maximaal vijf planten

Voorwaarden zijn onder meer een maximum van vijf planten, mensen moeten beschikken over een medische verklaring, de teler moet meerderjarig zijn en dient te zorgen voor een brandveilige woning. 

Na afstemming met het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Noordanus van Tilburg toestemming gegeven. Het is een regeling die D66-raadslid Wiertz ‘bijzonder aanspreekt’.

bron: https://www.tubantia.nl/almelo/d66-almelo-pleit-voor-legalisering-mediwiet~a0c0aadb/

Bekijk ook onze social kanalen:

Positief Wiet Nieuws

Related Nieuws

Uber zou best wiet willen bezorgen

Zodra de wet het toelaat, zou Uber best wiet willen bezorgen bij mensen. Uber-ceo Dara Khosrowshahi stelt dat het bedrijf wiet zou kunnen bezorgen, zodra