Cannabis en Emoties

De Positieve Effecten van Wiet op Onze Emotionele Staat

Cannabis, ook wel bekend als wiet, marihuana of hasj, is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn medicinale en recreatieve eigenschappen. Naast het bekende effect van het opwekken van een gevoel van ontspanning en een “high” zijn er ook andere aspecten van cannabisgebruik die de moeite waard zijn om te verkennen. In deze blog zullen we ons richten op de positieve effecten van cannabis op onze emotionele staat. Specifiek zullen we ingaan op hoe cannabis de herkenning en verwerking van menselijke emoties beïnvloedt en hoe het kan helpen bij het verlichten van symptomen van angststoornissen.

Wiet en emoties (blowen en emoties)

Effecten van blowen op emoties

wiet kan een aanzienlijke invloed hebben op onze emoties. Hoewel de effecten kunnen variëren tussen verschillende individuen, zijn er enkele algemene trends die we kunnen waarnemen. Ten eerste kan wiet zorgen voor een verhoogde zintuiglijke waarneming. Dit betekent dat kleuren helderder kunnen lijken, geluiden intenser kunnen klinken en smaken en geuren versterkt kunnen worden ervaren. Deze verhoogde zintuiglijke waarneming kan leiden tot een intenser gevoel van geluk en vreugde.

Een ander veelvoorkomend effect van wiet op emoties is het gevoel van ontspanning en kalmte. Veel mensen ervaren een vermindering van stress en angst na het consumeren van wiet . Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die lijden aan angststoornissen, zoals agorafobie, sociale angst, paniekstoornis en fobieën. Door de ontspannende eigenschappen van wiet kunnen deze individuen zich kalmer en comfortabeler voelen in sociale situaties, wat hun algehele welzijn verbetert.

Echter werkt dit effect niet bij iedereen zo. Vooral bij de beginnende wiet gebruiker kan dit vaak fout worden ervaren. Met als gevolg paniekaanvallen, hartkloppingen, angst en wantrouwen.

Een studie uitgevoerd door dutchie, een cannabis tech bedrijf, ondervroeg 5.000 volwassen wietgebruikers uit de VS en Canada en ontdekte dat de hedendaagse wietgebruikers succesvolle, gemotiveerde en gezondheidsbewuste mensen zijn. De gegevens toonden aan dat in tegenstelling tot verouderde stereotypen, wietgebruikers hoogopgeleid zijn – 54% heeft een universitair diploma of hoger – en meer kans hebben om deel te nemen aan de beroepsbevolking dan de gemiddelde Amerikaan.

Wiet en emoties (blowen en emoties)

Wiet en posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Een van de meest veelbelovende studies van wiet bij het bevorderen van emotioneel welzijn is de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een ernstige aandoening die optreedt na het ervaren van een traumatische gebeurtenis. Mensen met PTSS kunnen last hebben van terugkerende flashbacks, angst, woede, slaapproblemen en andere symptomen die hun dagelijks leven verstoren.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wiet effectief kan zijn bij het verminderen van symptomen van PTSS. Het gebruik van wiet  kan helpen bij het verminderen van flashbacks en trauma-reacties, waardoor mensen met PTSS meer controle krijgen over hun emoties. Bovendien kan wiet ook helpen bij het verbeteren van slaapstoornissen die verband houden met angst, waardoor patiënten een betere nachtrust kunnen ervaren.

Echter, onderzoek tot nu toe ondersteunt wiet niet als een effectieve behandeling voor PTSS en sommige studies suggereren dat wiet schadelijk kan zijn bij het behandelen van sommige mensen. Gezien deze zorgen wordt wiet niet altijd aanbevolen voor de behandeling van PTSS.

Wiet en emoties (blowen en emoties)

Conclusie

Wiet kan verschillende positieve effecten hebben op onze emotionele staat. Het kan de herkenning en verwerking van emoties beïnvloeden, resulterend in verhoogde zintuiglijke waarneming, gelach, veranderde tijdsbeleving en verhoogde eetlust. Bovendien kan wiet voor sommige mensen ook nuttig zijn bij het verlichten van symptomen van angststoornissen, zoals agorafobie, sociale angst,  paniekstoornis, fobieën en angstgerelateerde slaapstoornissen. Helaas werkt dit niet voor iedereen, omdat ieder lichaam hier anders op reageerd en hiervoor nog te weinig onderzoek gedaan is om een voorspellend diagnose te kunnen geven. Vooral op langdurig gebruik is er weinig onderzoek vericht.

Het is echter belangrijk om op een verantwoorde wijze met wiet om te gaan en altijd de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Raadpleeg een professional voordat je wiet gebruikt als behandeling voor angststoornissen en houd rekening met individuele reacties en mogelijke bijwerkingen.

Al met al kunnen de positieve effecten van wiet op onze emotionele staat een waardevolle bijdrage leveren aan ons welzijn of juist neerslachtig maken, maar het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en met de juiste begeleiding te handelen.

Wat doet wiet met je emoties?

Wiet heeft meestal een verhogend effect op de emoties, eetlust, aanraking en geluiden.

Dit kan positief zijn maar ook negatief. Als beginnende blower neem je niet meer dan 1 of 2 trkjes van een joint. Je accepteerd de nare ervaring om deze beter te controleren.

Wiet heeft vaker een positief effect bij de ervaren blower.

Heeft wiet heeft zelfde effect op iedereen?

Wiet heeft op elke persoon een andere uitwerking. Al kan je wel praten over algemene ervaringen. Je zou het kunnen indelen in 2 groepen. De groep die het minder postief ervaren en de groep die het positief ervaard.

Dit kan komen door ervaring, dosis, omgeving, emoties en meer.

De uitwerkingen zijn dan vaak:

Negatief – Paniekaanvallen, Hartkloppingen, Angst en Wantrouwen
Positief- Ontspanning, Vermindering van Stress en Angst, Geluk, Blij

Kan blowen angst opwekken?

Ja, dit kan. Vooral bij beginnende blowers is dit soms het geval. Vaak omdat dit gevoel van zijn nog niet bekend is bij de gebruiker en er paniek kan ontstaan. Wat resulteerd in hartkloppingen, zweten en wantrouwen.

alles over Wiet en Hasj